Zamanda Yolculuk Serüveninin Tarihçesi

0
2437
mahabharata öyküsü

Zamanda yolculuğa ilişkin elde ettiğimiz veriler genellikle son 100 yıllık süreci kapsamaktadır. Fakat insanlık, binlerce yıldır zamanda yolculuğu düşlerken bu konuda pek çok hikaye ve efsane yaratmıştır. Bu hikayelere verilebilecek en iyi örnek ise zamanda yolculuğa ilişkin üçüncü bölümde kısaca söz ettiğimiz Hindu mitolojisidir.

Hindu mitolojisine göre M.Ö 700 yılında yazılan Mahabharata destanı, Kral Revaita’nın zamanda yolculuk hikayesini anlatmaktadır. Hikayeye göre Revaita, yaratıcı olarak kabul edilen Brahma’yla buluşmak üzere başka bir Dünyaya yolculuğa çıkarken geri döndüğünde yüzlerce yıl geçtiğini görünce büyük bir şoka uğruyor. Yine zamanda yolculuğa ilişkin anlatılan bir başka örnek M.S 200’lü yıllarda düzenlenen Honi HaM’agel ‘in hikayesini içeriyor. Yaklaşık 70 yıllık bir uykuya yatan Honi, uyandığında torunlarının yaşlandığını ve ailesi ile dostlarının büyük bir kısmının öldüğünü görüyor.

Zamanda Yolculuk Serüveni Kısa Tarihçesi

Elbette zaman yolculuğu serüveni bu iki hikayeyle sınırlı değil. Bir başka serüven ise Japon masalı olan Urashima Taro’da anlatılıyor. Öyküye göre Urashima isimli balıkçı, denizaltında bulunan bir sarayı ziyaret ediyor ve burada bulunan Prenses ile üç gün geçiriyor. Fakat üç gün sonra evine döndüğünde aradan 300 yıl geçtiğini ve tüm ailesinin unutularak evinin yıkıldığını görüyor. Balıkçı’ya Prenses tarafından verilen ve açılmaması söylenen kutuyu açtığında ise aniden yaşlanıyor.

Yine modern zaman yolculuğu hikayeleri ise ilk olarak 18.yy’ın ilk yarısında İngiltere’de ortaya çıkıyor. Samuel Madden tarafından kaleme alınan 1733 tarihli “Yirminci Yüzyıl Anıları” adlı eser, İngiliz büyükelçilerinden Hazine bakanına kadar 1997 – 1998 yılları arasında yazılan mektuplardan oluşuyor. Mektuplar ise geleceğin dünyası hakkında bilgiler sunuluyor.

Charles Dickens’ın 1843 yılında yazdığı Bir Noel Şarkısı adlı eseri, Ebeneezer Scrooge’nin gizemli hayaletler yardımıyla pek çok kez geçmişe ve geleceğe seyahat ettiğinde söz ediyor. Eserde büyükbaba paradoksuna benzer şekilde bu yolculuklarda herhangi bir etkileşim kurulamadığından bahsedilmekte. Ayrıca 1800’lü yıllardan sonra zamanda yolculuğa ilişkin pek çok hikayenin de anlatıldığı dikkat çekiyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here