Zamanda Yolculuk Rehberi – Geleceğe Dönüş -2

0
2626
geleceğe yolculuk mümkün mü

Bir önceki yazımızda ( geçmişe yolculuk ) geçmişe yolculuk yapmanın neden imkansız olduğu ve hangi sorunlar ile karşılaşılacağı hakkında bazı bilgiler vermiştik. Bu bilgiler arasında solucan delikleri, paradokslar, zaman bekçileri gibi kavramları çok büyük engel teşkil etmeden geleceğe yolculukta da kullanacağız.

Zamanda Yolculuk – Geleceğe Dönüş

Konu film sloganı gibi olsa da geleceğe yolculuğun daha iyi bir açıklaması bulunmamaktadır. Filmlerde izlediğimiz olayların aksine geleceğe yolculukta bir saniye de yüz yıl sonrasında ulaşmak mümkün değildir. Zamanı akan bir nehir gibi düşünürsek bu nehirden faydalanarak bizim de geleceğe daha “hızlı” ilerlememiz mümkündür.

İlk olarak Albert Einstein tarafından ortaya atılan bu düşünce farklı alanlarda zamanın hızlı ya da yavaş akması ile ortaya çıkmıştır. Bugün kullanılan uydular ile elde edilen verilere göre 100 yıl önce ortaya atılan bu düşüncenin haklı olduğu görülebiliyor. Verilerde uzayda zamanın dünya’ya oranla daha hızlı aktığı görülürken saniyenin milyarda üçü kadar bir aksama yaşandığı belirlenmiştir.

Kara Delikler ve Zamanda Yolculuk

Stephen Hawking, zamanda yolculuk belgeselinde dünya’ya yaklaşık 26 milyar ışık yılı uzakta bulunan bir kara delikten söz etmiştir. Bu kara deliğin en önemli özelliği ise dört milyon güneşin çarpışması ve tüm çekimin tek noktada toplanması sonucunda ortaya çıkan güce sahip olmasıdır. İşte burada ele alınacak konu bu kara deliğin zaman üzerinde ki ağırlaştırıcı etkisi ve çekim kuvvetidir.

Işık hızına yakın bir hızda herhangi bir uzay aracının dayanıklı olduğu varsayılırsa bu kara delik yörüngesinde dolaşarak zamanın ağırlaştırıcı etkisinden faydalanılabilir. Kaba bir hesaplama ile Hawking, bu yörünge etrafında bir 16 dakikalık bir turun karşılığı ise 8 dakika’ya denk geleceğini söylemektedir. Daha açık bir ifade ile kara delik etrafında bu gemi 5 yıl boyunca tur yaptığında dünya üzerinde geçen süre 10 yıl olacak ve insanlar zaman da yolculuk yapma fırsatına erişecektir.

En Büyük Engel Çekim Kuvveti ve Işık Hızı  

Kara delikler, solucan deliklerine göre paradoks içermeyen ve pek de karmaşık olmayan bir yapıya sahiptir. Fakat oldukça tehlikeli olan çekim kuvvetine yakın bir gelecekte herhangi bir uzay aracının karşı koyması mümkün değildir. Öyle ki kara delik yörüngesinde bir yolculuk yapabilmek için ışık hızına yakın bir hızda ( %99) hareket edilmesi gerekir. Henüz sahip olduğumuz teknoloji ile bu hıza ulaşmak mümkün olmasa da zamanın etkisinden faydalanarak aynı modeli dünya yörüngesinde uygulamak mümkündür.

Hawking’e göre dünyanın çevresini turlayan bir zaman treni, giderek artan hızlarda ışık hızına yakın bir değere ulaşırsa dünyanın çevresini saniye de 7 defa turlayacaktır. Fakat fizik kurallarına göre hiç bir şart altında ışık hızına ulaşmak mümkün olmayacaktır. Kara deliğe oranla biraz daha ağır olsa da bu trende zaman, dünya’ya oranla çok daha ağır ilerleyecektir.

Cern’de inşa edilen sistem tren modelinin benzerini bizlere sunmaktadır. Dünya çevresinde bir hafta belirtilen koşullarda yolculuk edildiğinde yaklaşık 100 yıl sonrasına ulaşılacak ve bizi bambaşka bir dünya karşılayacaktır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here