Yengeç Nebulasının nasıl oluştuğu açıklandı

0
1909

Astronomlar, 952 yıl önce insanlığın keşfettiği yıldız yengeç bulutsunun ne şekilde oluştuğunu yeni buldular. Yıldızı, nötrinolar patlatmış ve yengeç Nebulası böyle oluşmuş.


1773689.jpg - 12.78 KB


Yengeç bulutsusu, Güneşin on misli kütlesine sahip bir yıldızın patlamasından sonra oluşan bir enkaz bulutudur.

Astrofizikçiler bilgisayar tasarımlarıyla süpernovanın hayatını canlandırdılar. Max-Planck Astrofizik Enstitüsü (MPI) bilim adamları, Astronomy & Astrophysics dergisinde, yıldızın, nötrinolar tarafından patlatıldığını söylüyorlar.

Yıldızın çekirdeği nötrinoya dönüştüğünde yoğun olarak temel parçacık açığa çıkmış. Yoğun kütleli yıldız nükleer yakıtını tüketince, kendi kütle çekiminden koruyan enerji galip gelmiş ve saniyeden çok daha kısa bir süre içinde çekirdeği nötrino olarak çökmüştü diye açıklıyor bilim adamları.

Nötrino yıldızları Güneşten daha fazla kütleye sahip olmalarına rağmen çapları sadece 20 kilometre kadardır. Söz konusu nötrino yıldızı bugün artık yengeç bulutsusunda pulsar olarak görülmekte.

Saniyede 33 kez dönüyor

Kendi ekseni etrafında saniyede 33 kez dönen yıldız, periyodik olarak ışın tepileri gönderiyor. Ancak yıldızın büyük bir kısmı, Güneşin beş milyar yıl boyu yansıttığı ışına eşit bir enerjiyle patlayarak parçalara ayrılmış.

Kızgın yıldız parçaları ise Çin ve Arap astronomlar tarafından belgelenen yıldızlar olarak parlamaya başlamışlar. Yeni yıldız astronomların, 1054 yılının ilkbaharında boğa takım yıldızında dikkatlerini çekmişti.

İlk başlarda Venüs kadar aydınlık olan yıldız birkaç hafta içinde git gide aydınlanarak 23 gün süreyle, gündüzleri aydınlık gökyüzünde bile izlenmiş.

Bugün artık bu bölgede gaz ve tozdan oluşan filigran yengeç bulutsusunu görüyoruz. Yengeç bulutsusu yaklaşık olarak altı ışık yılı genleşmeye sahip ve saniyede 1500km kadar genleşiyor

www.hurriyet.com.tr

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here