XNA Kullanılarak Yapay Enzimler Üretildi

0
4084

Genellikle bilim kurgu filmlerinde rastladığımız bir durum olsa da bilim insanları, laboratuvar ortamında geliştirilmiş genetik materyal olan XNA kullanılarak yapay enzimleri üretmeyi başardı. Bu, yaşamın DNA ve RNA’ya bağlı olmadan gelişebileceğini gösterirken sentetik enzimlerin yapay olmasına karşın fonksiyonel bir DNA şeklinde çalıştığı görülüyor.

XNA laboratuvar ortamında geliştirilmiş molekül olmasına karşın doğal süreçler içerisinde var olması mümkün görünüyor. Bilim insanlarına göre bugüne kadar bu türde bir molekül ile karşılaşmamış olmamız ise, doğada var olmadığını göstermiyor. Hatta daha uç fikirlerde Dünya dışında bir başka gezegende yaşamın DNA ve RNA yerine XNA ile başlamış olabileceğine inanılıyor.

Elbette akla gelen sorulardan ilki XNA ile yeni canlı türlerinin ortaya çıkıp, çıkmayacağı oldu. Bugün ki koşullarda bu pek mümkün gibi görünmese de gelecekte XNA’ın özellikle nano teknolojide sıklıkla kullanılması planlanıyor.

Yaşamın Başlangıcına İlişkin İpuçları Sunabilir  

Yaşam, tüm canlı türleri için doğal bir şekilde kendini devam ettiren kimyasal bir süreçtir. Nasıl ve niçin ortaya çıktığını bilmiyor olsak da sunulan hipotezlerde şans faktörünün ağırlıkta olduğunu görüyoruz. MIT’de görev alan Fizikçilerden Jeremy England, yaşamın rastlantısal bir şekilde ortaya çıkmadığını aksine kaçınılmaz bir süreç olarak oluştuğunu söylüyor.

Her ne kadar biyoloji ile yakından ilişkili bir konu olsa da Fizikçi gözü ile England, maddenin doğal dönüşüm ile kendini, kaçınılmaz bir şekilde, karakteristik özellikler kazanacak biçimde değiştirebileceğini söylüyor. Tamamen Fizik kanunlarına uygun olarak sunulan bu teoriye göre bu durum mümkün olabilir.

Her şeyin Anahtarı Entropi

Fiziki anlamda daha açık ifadeler kullanmak gerekirse bu oluşumda Entropi’den söz edilebilir. Evrende entropi her geçen gün artarken enerji zaman ilerledikçe dağılmaya başlıyor. Sisteme göre bu dağılım, maksimum entropi adı verilen sürece erişene kadar homojen bir şekilde devam edecek. Ancak enerjinin kendiliğinden bir araya gelmesi ya da kümelenmesi ihtimal dahilinde değil.

Genel olarak bilim insanları arasında yaşamın ilksel çorba ismi verilen zengin ve geniş bir karışımda ortaya çıktığı düşünülüyor. Nerede, nasıl ve niçin oluştuğunu bilmesek de bir okyanusta, yanardağların hidrotermal bacalarında ya da jeotermal havuzlarda oluşmuş olabilir. Diğer alanlara oranla bu bölgelerin amino asit ve mineraller bakımından zengin olduğuna inanılmakta.

Geriye, entropiye ya da maddenin cansız formdan canlıya geçişine dönecek olursak England, doğal bir dönüşüm ve değişimden söz ederek kaçınılmaz bir son olarak doğanın, öncelikle hangi organizma enerji açısından daha aktifse ona göre seçim yaptığını söylüyor.

Yararlanılan Kaynaklar ve Daha Fazla Bilgi İçin;

  1. Nature
  2. IFLS
  3. PopSci – Ocak 2015
  4. Medikalakademi

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here