Geçtiğimiz günlerde insanlık adına önemli bir başarı elde edilmiş, Philae ismi verilen uzay aracı 67P isimli kuyruklu yıldıza inmişti. Her ne kadar bugün ESA tarafından yapılan açıklamada Philae’nin güç ünitelerinin tükendiği ve uyku moduna geçtiği söylense de bir kuyruklu yıldıza ulaşmak ve küçük sapmalar ile uzay aracını yerleştirmek önemli bir başarı olarak tarihe not edildi.
Bu tarihi an içerisinde hiç kuşkusuz bir çamaşır makinesi kadar boyutlara sahip olan Philae’nin, bir şehir büyüklüğünde ki Kuyruklu Yıldıza inişi belki de beklenmeyen bir olaydı. 10 yıllık görev süreci düşünüldüğünde Rosetta – Philae’nin başarılı olması ise sürpriz sayılabilir. Üstelik iniş sürecinde yaşanan olaylar ve ilk sinyalin 30 dakika gibi bir sürede ulaşması da beklentilerin daha üst seviyelere çıkmasına neden oldu.
Philae Nerede – Ne Yapıyor?
Rosetta’dan ayrılan Philae, 22 km ve yaklaşık 7 saatlik bir yolculuğun ardından 67P ismi verilen Kuyruklu Yıldıza iniş yapabildi. Toplamda 2 deneme sonucunda iniş yapabildiği söylenen araç, belirlenen iniş noktasından daha farklı ve karanlık bir bölgeye sıçradı.
ESA, Rosetta – Philae görevi ile Dünya’da bilim adına pek çok ilki de gerçekleştirmiş oldu. Örneğin ilk defa bir uzay aracı kuyruklu yıldız yörüngesine girerken yine ilk defa bir kuyruklu yıldız yüzeyine iniş yapılabildi. Son 10 aylık sürece baktığımızda ise tarih bize çok ilginç detayları sunuyor.
2004 yılında fırlatılmasına rağmen 2011 yılında uyku moduna alınan Rosetta, Ocak 2014 tarihinde uyandırıldı. Ağustos ayında kuyruklu yıldızla ilk buluşmayı gerçekleştiren uzay aracı yaklaşık 2.5 ay boyunca kuyruklu yıldız çevresinde veri topladı ve kuyruklu yıldız çekirdeği hakkında bilgiler edinmeye çalıştı. Tahmini verilere göre bu görevin Aralık 2015’de sonlanması beklenirken Mart ayına kadar Philae’nin pek çok bilinmeyeni açığa çıkaracağı düşünülmekteydi.
Philae’nin Görevi Nedir?
İniş sonrasında zemin üzerinde fotoğraflar alan ve aldığı örnekler ile beraberinde getirmiş olduğu laboratuar cihazlarında analizler yapması beklenen Philae, ilk fotoğrafı iniş sırasında ve inişten kısa bir süre sonra paylaştı. Yapılan analizler sonucunda kuyruklu yıldızın molekül yapısı, taşıdığı suyun Dünya’daki ile benzerliğe sahip olup olmadığı ve daha pek çok konu belirlenmeye çalışılacak.
Projeye göz attığımızda 1993 yılında onaylanan 2003 yılında fırlatılması planlanan Ariane 5 roketi, fırlatma sonrasında patladığı için Rosetta 2004 yılında fırlatılmıştı. Yaklaşık 1.3 milyar dolara mal olan proje içerisinde 2000’e yakın kişinin görev aldığı söyleniyor.
Philae Şuan Ne Yapıyor?
Kuyruklu yıldız üzerine birkaç sıçramaya rağmen başarıyla inmeyi başaran Philae iniş sonrasında ilk verileri elde etmiş ve fotoğrafları ESA’ya ulaştırmıştı. Fakat belirlenen noktanın zıttı bir alana inen Philae, karanlık – gölge bir alanda kalması nedeniyle güneş panellerini kullanamamış ve modül şarj olamamıştı.
Bugün Philae’nin 35 derecelik bir dönüş sağladığı ve son verileri ulaştırarak uyku moduna geçtiği açıklandı. Yalnızca üç günlük bir serüven olarak görülse de ilerleyen günlerde Philae’nin güneş ışınlarını alması durumunda tekrar aktif olabileceği söyleniyor. Üstelik ESA çalışanlarına göre bu görev halen tamamlanmış değil.