Spintronik (Spintronics), araçların elektronların hareketi sonucu oluşan akım ile değil de elektronların spinlerinin manipule edilmesi ile çalıştırıldığı, son zamanlarda öne çıkan bir elektronik alanıdır. Bu yeni alan özellikle bilgisayar teknolojisinde oldukça önemli avantajlar sunmaktadır. Elektron spinlerinin kontrolü, elektronları sadece yüzeyleri boyunca ileten “topolojik yalıtkanlar (topological insulators)” olarak adlandırılan materyallerin kullanımı ile sağlanabilmektedir. Samarium hexaboride (SmB6)’in ideal ve güçlü bir topolojik yalıtkan olduğu uzun süredir teoride bilinmekteydi ancak bu şuana kadar deneysel olarak kanıtlanamamıştı. Paul Scherrer Enstitüsü, IOP (Çin Bilim Akademisi) ve Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne’den çeşitli bilim adamları Nature Communications’da yayınladıkları çalışmalarında SmB6’nin gerçektende ideal bir topolojik yalıtkan olduğunu deneysel olarak gösterdiler.
SmB6’nın yalıtkanlık özellikleri özel bir olgu olan “Kondo etkisi (Kondo effect)”‘nden kaynaklanmaktadır. Kondo etkisi, elektron akışının materyal yapısındaki düzensizlikler tarafından yok edilmesini engelleyen bir etkidir. Bu ise SmB6’yı oldukça güçlü ve verimli bir topolojik yalıtkan yapmaktadır.
Çalışma ile ilgili basın bülteni http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-07/epfd-sen072914.php adresinde yer almaktadır.
Çalışmanın yayın bilgileri: Xu N, Biswas PK, Dil JH, Dhaka RS, Landolt G, Muff S, Matt CE, Shi X, Plumb NC, Radović M, Pomjakushina E, Conder K, Amato A, Borisenko SV, Yu R, Weng H-M, Fang Z, Dai X, Mesot J, Ding H, Shi M. Direct observation of the spin texture in strongly correlated SmB6 and experimental realization of the first topological Kondo insulator. Nature Communications 30 July 2014, DOI: 10.1038/ncomms5566