Satürn’ün en büyük uydusu Titan’ın yüzeyinde denizler tespit edildi.
LOS ANGELES – Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın uzay aracı Cassini, Güneş sistemi dışında yer alan ve bir gezegen büyüklüğündeki Titan’ın yüzeyinde muhtemelen metan gazından oluşan deniz büyüklüğünde sıvı yoğunlukları tespit etti. Cassini daha önce de küçük göl kümeleri tespit etmişti.
Araştırmacılar, görsel ve radar görüntülemesi kullanarak Titan’ın puslu kuzey kutbunda en az iki deniz olduğunu gösteren kanıt buldu.
Bilim adamlarının, Titan uydusunun, son derece kalın ve nitrojenden oluşan atmosferindeki metan ve diğer organik bileşenler nedeniyle hidrokarbon denizlerine sahip olduğu yolunda teorileri bulunuyordu.
Satürn gezegeninin keşfi için 1997’de fırlatılan Cassini uzay aracının kamerası geçen ay, Hazar Denizi’ne benzer 1095 kilometre uzunluğunda büyük ve düzensiz bir şekil üzerinde incelemelerde bulunmuştu.
Yanıcı bir gaz olan metan, yoğun atmosferik basınç ve soğuk nedeniyle Titan uydusunda sıvı halinde bulunuyor.
Kaynak:AA