Rosetta Tarihi Verileri Göndermeye Hazırlanıyor

0
2240

2004 yılında uzaya fırlatılan ve yaklaşık 10 yıl sürecek olan görevini yerine getirmek için geliştirilen Rosetta, 2011 yılında Dünya’ya yaklaşık 800 milyon km uzaklıkta iken uyku moduna alınmış 2014 Ocak ayında ilk uyandırma sinyalleri ile tekrar harekete geçirilmişti. İsmini Mısır hiyerogliflerinin çözülmesinde kullanılan Rosetta isimli bir kaya tabletten alan uzay aracı kuyruklu yıldızın yapısının çözülmesi ve Güneş sisteminin kökeni hakkında bilgi edinilmesi amacıyla uzaya fırlatılmıştı.

Bir kuyruklu yıldız üzerinde inceleme yapacak ilk araç olan Philae ise taşıdığı 10 bilimsel aygıt ile merak edilen sorulara cevap bulmaya çalışacak. Bilindiği gibi kuyruklu yıldızlar Güneş Sistemi’nin gelişmemiş yapı taşlarını oluştururken tahminlere göre yaşadığımız gezegende su ve hayatın oluşumuna imkan tanıyan maddeleri içeriyor olabilir.

Rosetta Tarihi Verileri Göndermeye Hazırlanıyor

Rosetta 10 yıl süren yolculuğun ardından Kuyruklu Yıldız üzerine Philae ismi verilen bir araç indirerek, insanlık için tarihi bir anın ilk adımını atacak. Gezegenimizden milyonlarca km uzaklıkta yer alan kuyruklu yıldıza 10 yıldan fazla bir sürede ulaşan Rosetta yaklaşık 7 milyar km yol kat etmiş oldu.

ESA tarafından geliştirilen Rosetta 6 Ağustos 2014 tarihinde kuyruklu yıldıza ulaşarak kuyruklu yıldız ve çekirdeği hakkında bilgi toplamaya başlamıştı. 12 Kasım 2014 yani yarından itibaren ise Philae isimli araç kuyruklu yıldız yüzeyine inerek yüzeyden görüntü alacak ve Dünya ile paylaşacak. Bir aksilik olmaması durumunda Philae kondusu Türkiye saati ile 10.35’te kuyruklu yıldıza yaklaşık 22.5 km uzaklıktan bırakılacak. Philae’nin yüzeye varmasının yaklaşık 7 saat sürmesi bekleniyor.

Rosetta İlk Verileri İletmeye Başlıyor

Rosetta’dan alınan verilerin Dünya’ya ulaşması 28 dakika gibi bir süre alırken ilk verilerin saat Türkiye saati ile 18.00 sularında elde edileceği düşünülüyor. Başta ESA TV olmak üzere pek çok kanalın bu tarihi anı canlı olarak vereceğini düşünüyoruz. Bu anı canlı olarak takip etmek için;

www.esa.int/rosetta ya da www.dlr.de internet sitelerini takip edebilirsiniz.

Yararlanılan Kaynaklar

(1) dw.de

(2) milliyet.com.tr – derleme

Görsel: Space – airbusds

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here