Rosetta – Philae Su Kaynaklarımız Hakkında İpuçları Sunuyor

0
1794

Geçtiğimiz ay 67P / Churyumov – Gerasimenko ismi verilen kuyruklu yıldıza iniş yapan Rosetta – Philae uzay aracı kuyruklu yıldız yüzeyinde başarısız birkaç iniş denemesinden sonra ilk analizlerini yapmaya başlamıştı. Her ne kadar üç günlük bir çalışma şansına sahip olsa da Philae, uzay araştırmalarında yeni bir dönemin başlamasını sağlamıştı. Philae’den elde edilen ilk veriler değerlendirildiğinde ise çok ilgi çekici sonuçlar ortaya çıktı.

Bazı bilim insanları tarafından Dünyada kullanmış olduğumuz su kaynaklarının Kuyruklu Yıldızlardan gelmiş olabileceği öne sürülmekteydi. Fakat Philae’den alınan veriler bu düşüncenin tam tersi bir sonucu ortaya çıkardı. Bilim insanlarına göre muhtemel su kaynaklarımız asteroitlerden gelirken kuyruklu yıldızlara olan düşünce değişmeye başladı. Her ne kadar elde edilen veriler yeterince analiz edilmemiş olsa da ilk bulgular açısından alınan sonuçlar son derece dikkat çekici görünüyor.

Philae – Rosina Hangi Bulgulara Ulaştı?

Kuyruklu yıldız yüzeyine iniş yapan Philae isimli sondada yer alan Rosina isimli cihaz, taşıdığı iki büyük spektrometre ile 67p yüzeyinde bir anlamda gaz akıntılarını incelemeye başladı. Yeterli oranda güneş alamadığı için uyku moduna geçmeden önce verileri ESA merkezine ileten Rosina, kuyruklu yıldızda yer alan suyun Dünya’da bulunan sudan daha farklı olduğu sonucuna vardı.

Dünyadaki Su – 67P’den Farklı Özelliklere Sahip

Science dergisinde yayınlanan verilerde Dünyadaki su hakkında bazı bilgiler veriliyor. İki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluşan su molekülleri içerisinde hidrojen atomlarından biri nadiren döteryum atomu ile yer değiştirebiliyor. Yeryüzüne bakıldığında bu değişimin her bir 10 bin su molekülünde 3 döteryum atomu şeklinde olduğu görülüyor.

Rosina’dan elde edilen verileri inceleyen Prof. Kathrin Altwegg kuyruklu yıldız ve Dünyada bulunan suyu karşılaştırarak kesin sonuçlara varabileceklerini söylüyor. Altwegg’e göre Kuiper kuşağında yer alan ve incelenme fırsatı bulunan iki kuyruklu yıldızın Dünyadaki suyun kaynağı olamayacağını düşünüyor.

Asteroitler Su Kaynağımız Olabilir

Kathrin Altwegg, Güneş’e daha yakın olan yoğun ve karanlık asteroitlerin Dünyanın su kaynağı olma ihtimali üzerinde durduklarını söyledi. Yine meteroitler üzerinde yapılan çalışmalarda bu cisimlerin Dünya’ya daha yakın olduğu bu nedenle Dünya’ya çarpma olasılıklarının uzak kuyruklu yıldızlara göre daha fazla olduğu görülüyor. Henüz elde ki verileri değerlendirmek için yeterli süre geçmediği düşünülürse Philae’den alınan tüm verilerin analiz edilmesi çok daha hassas sonuçların ortaya çıkmasını sağlayabilir.

Kaynaklar –

BBC – Science

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here