ABD Enerji Bilgi İdaresi verilerine göre Mayıs 2013 ve Mayıs 2014 tarihleri arasında California’da, güneş enerjisi üretiminde %150’ye varan bir artış olduğu görülüyor. Artan enerji ihtiyacı ve var olan kaynakların yarattığı kirlilik nedeniyle yenilenebilir ve çevre dostu güneş enerjisi her geçen gün daha fazla önem kazanıyor.
Bugün güneş ışığını elektrik enerjisine dönüştüren güneş panelleri, devletler tarafından daha fazla desteklenmeye başladı. Özellikle elektrik üretiminde piyasanın hakimi olan kurumlar dışında hükümetlerin verdiği destek, güneş panellerinin yaygınlaşmasını sağlıyor. Ancak diğer yollar ile üretilen elektriğe karşılık güneş panelleri halen hesaplı değil.
Perovskit Nedir ? Geleceğin Enerji Kaynağı Olabilir Mi?
Perovskit, ilk olarak Rusya’nın Ural dağlarında keşfedilmiş, kristalli bir mineral sınıfıdır. Molekül yapısı üzerinde yapılan incelemelerde Perovskitlerin, güneş ışınlarının elektrik enerjisine dönüştürülmesinde epey etkili olacağı görülmüş.
Yine bilim adamlarına göre bu kristalli minerallerin, güneş enerjisinin en büyük dostu olacağı düşünülüyor. Laboratuar ortamında yapılan denemelerde geliştirilen Perovskitlerin güneş ışığını enerjiye dönüştürme veriminde dört katlık bir artış sağlanmış ve oran %3.8’den %20’lere kadar yükselmiş.
Benzeri teknolojiler (silikon) incelendiğinde bu kademenin çeyrek asırdan fazla bir sürede aşıldığını görebiliriz. Bugün kullanılan ticari ürünlerde elde edilen verim en yüksek limitte %18 olarak belirtiliyor. Perovskitler ise hem ucuz hem de kolay üretilebilmeli nedeniyle ticari silikonları geçerek maliyetin oldukça azalmasını sağlayabilir.
Perovskitlerin Ticari Kullanımı Mümkün Mü?
Henüz geliştirme aşamasında olsa da yakın bir gelecekte bu kristalli minerallerin güneş enerjisi eldesin de yaygınlaşacağı düşünülüyor. Fakat bilim adamlarına göre Perovskitlerin bazı dezavantajları da bulunmakta.
Verim yönünden oldukça yararlı olan bu minerallerde kurşun kullanılması nedeniyle zehirlenme oranı oldukça yüksek olarak görünüyor. Yine bilim adamlarına göre kurşun yerine kullanılacak başka bir maddenin geliştirilmesiyle birlikte aynı verim yakalanabilir.
Maliyeti azaltacağına inanılan bu kristallerin bir diğer sorunu ise kristal yapısının ıslandığında bozulmasıdır. Fakat farklı çevre şartlarına karşı korunabileceği düşünülen mineralin, bu etkisi ile maliyeti artıracağına inanılıyor.
Son olarak bu minerallerin silikonlara karşılık ne kadar süre dayanabileceği ve çevre şartlarına karşı zarar görmeden etkili olabileceği henüz bilinmiyor. Ancak alınan duyumlarda yüksek sıcaklıklarda dahi mineralin herhangi bir sorun çıkarmadığı görülmüş.
Yararlanılan Kaynaklar
(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Perovskite
(2) http://en.paperblog.com/solar-power-can-provide-one-third-of-us-west-s-energy-needs-610474/
(3) Populer Science Türkiye Sayı 29