ODTÜ, Ankara içinde ve çevresindeki ilköğretim okulları ile liseleri gezen laboratuvara dönüştürülen iki ‘Bilim Otobüsü’ ile, gençlerin bilim ve teknolojiye ilgisini çekmeye çalışıyor.
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, AB tarama sürecinde yapılan araştırmalarda, Türk toplumunun AB üyesi ülkeler içinde bilime en az ilgi duyan toplumlar arasında yer aldığının ortaya konulduğunu belirtti.
Bu eksikliği gidermek, toplumu bilim ve teknolojiyle buluşturmak için üniversite kampüsü içinde Bilim Merkezi oluşturduklarını belirten Akbulut, bu merkezde fen bilimlerinin temel prensipleri çerçevesinde gerçekleştirilen ve oldukça eğlendirici olan deneylerin görsel olarak ilköğretim ve lise öğrencileri ile yetişkinlere sergilendiğini söyledi.
Akbulut, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan işbirliği kapsamında Ankaralı öğrencilere, merkezin gezdirildiğini, deneyler hakkında bilgiler verildiğini anlattı.
Bilim Merkezi’ndeki deney araç ve gereçlerinin iki otobüslerle okullara taşındığını ve gidilen yerlerdeki öğrencilere fizik, kimya ve biyoloji alanlarına özgü basit ancak şaşırtıcı ve eğlenceli deneylerin canlı olarak gösterildiğini belirten Akbulut, bu deneylerle öğrencilere derslerde verilen teorik bilgilerin gerçek yaşamdaki karşılığınıgöstermeye çalıştıklarını vurguladı.
Akbulut, bu projenin temel amacının gençlerin ve topluma bilim ve teknolojiyi sevdirmek olduğunu dile getirerek, "Bu uygulama sayesinde en az 10 gencin bilime ilgi duyması ve ileride bilimle uğraşması ülkemiz için kazançtır" dedi.
Projenin ilk olarak Sivrihisar Endüstri Meslek Lisesi’nde uygulandığını belirten Akbulut, proje sorumluları tarafından bilgilendirilen öğrencilerin deneyleri hayranlıkla izlediğini sözlerine ekledi.
cnnturk