İlk olarak 1970’li yıllarda Norio Taniguchi tarafından kullanılan nanoteknoloji terimi, maddenin atomik, moleküler ve süpermoleküler düzeyde kontrol edilebilmesi olarak tanımlanmaktadır. Bugün gelinen noktada nanoteknoloji ürünler, ilaç sanayinden kozmetiğe, biyomalzemelerden enerji üretimine kadar oldukça geniş bir alana yayılmış durumda. Henüz yeni bir teknoloji olmasına karşın yakın gelecekte bu teknolojinin gıda ürünlerine kadar yerleşmesi bekleniyor.
Nanoteknoloji Giyilebilir Ürünler – Demir Adam Olabilir Miyiz
Yalnızca teknoloji değil üretilen ürünlerde nano ölçeğe ilerlemeye başladı. Özellikle elektronik cihazlarda görülen bu ilerleme insanların giydiği kıyafetlerden tüm aksesuarlara kadar uzanıyor. Yapılan araştırmalar da nanoteknolojinin olası riskleri üzerine bazı varsayımlar da bulunuyor. Her yeni teknolojide olduğu gibi nanoteknolojide de zehirlenme, çevresel etki ve kıyamet senaryoları oluşturuluyor. Örneğin bu teknolojinin devlet – halk – özel sektör üçgeninde hangi noktada yoğunlaşması gerektiğine henüz karar verilemedi.
Giyilebilir ürünlerde kullanılan nanoteknoloji henüz bizi bir Iron Man yani demir adam üretme noktasına götürmüyor. Fakat bilim kurgu olarak görülen bu örneğin yakın gelecekte gerçekleşmesi bekleniyor. Bu teknolojiye hali hazırda verilebilecek en iyi örnek ise 2014 yılında piyasaya sürülen Google gözlükleridir. Ortalama 600 – 3000 dolar arası bir fiyata satışa sunulan bu gözlüklerde çerçeve içerisine yerleştirilmiş 1,3 cm’lik ekran, kullanıcının internete ve diğer pek çok uygulamaya erişmesini sağlıyor. Ayrıca gözlüğün kullanımıyla birlikte istenilen yönde ve uzaklıkta görüntü netleştirilebiliyor.
Giyilebilir teknolojinin bir diğer kullanımı ise şuan da piyasa da olmasa da beta hali sunulan ayakkabılardır. Bu teknoloji ile üretilen ayakkabılar hareket anında, hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek mp3, cep telefonu ve diğer küçük aygıtların şarj edilmesini sağlıyor. Piezoelektrik olarak bilinen bu özellik, basınç etkisinde aracın elektrik potansiyeli yaratmasını amaçlıyor.
Nanoteknolojinin bir başka boyutu ise sağlık sektöründe görülüyor. Aslında bu teknolojinin oluşumunda zarar görmüş organ ya da diğer aksamların onarılması amaçlanmaktaydı. Fakat bugün ki teknoloji ile henüz bu noktaya gelinemedi. Ancak geliştirilen akıllı eldivenler özellikle ameliyatlarda doktorlara büyük kolaylıklar sağlıyor. Öyle ki hassas algılayıcılar barındıran bu eldivenler ve izleme monitörleri işitme kaybından görme sorunu olan kişilere kadar pek çok fiziksel sorunu gideriyor. Oldukça geniş bir kullanım alanı olan nanoteknolojinin yakın gelecekte hayatımızın her kademesine girmesi bekleniyor.
Yararlanılan Kaynaklar
(1) http://tr.wikipedia.org/wiki/Piezoelektrik
(2) http://tr.wikipedia.org/wiki/Nanoteknoloji