2012 yılında Hollandalı girişimci Bas Lansdorp önderliğinde başlayan ve 2023 yılında Mars’a yerleşecek insan kolonisi adına ilk adımları atılan proje de, kolonilerde yer alması beklenen kişiler için yapılan elemelerde sona gelindi. 2012 yılından günümüze değil pek çok eleştiri alan ve herhangi bir kar amacı güdülmeden devam ettirilen proje ilk açıklandığında Mars’a yerleşecek koloni için birkaç aşamalı çalışmadan söz edilmişti.
Bu çalışmalar arasında 2016 yılına kadar gezegene bir ilişki uydusu ve istihbaratçı gönderileceği, 2023 yılından itibaren kalıcı yerleşim için 4 astronotun gideceğini öğreniştik. Projeye yönelik yapılan eleştiriler Mars yolculuğunun ne kadar güvenli olacağı yolculuk başarıyla tamamlansa dahi astronotların Mars’ın zor şartlarında nasıl yaşayacağı yönünde ağırlık kazanıyor. Öyle ki gezegende bir şekilde uyum sağlansa dahi yüksek radyasyon nedeniyle astronotların uzun süre yaşamaya devam edemeyeceği öngörülüyor.
Mars One Projesi Ne Kadar Güvenli?
NASA tarafından 2012 yılında proje sunulduktan sonra yapılan açıklamada “Mars yolculuğundaki radyasyonun astronotların uzun süreli bir görevde dayanamayacağı kadar yüksek olduğu” söylenmişti. Yine NASA’nın Mars yüzeyinde çalışmalar yürüten Curiosity uzay aracından alınan verilerde Mars yüzeyinde hayatta kalınabilmesi için radyasyona dirençli uzay kolonileri ve araçların kullanılması gerektiği görülüyor.
Mars One Projesi Hangi Aşamalardan Oluşuyor?
2015 yılına kadar Mars’ta koloni kurmak üzere gönderilecek olan adayların kesinleşeceği ve seçilen 24 kişinin aynı tarihlerde tam zamanlı eğitime alınması planlanıyor. Eğitimin 2023 yılında ki kalkışa kadar devam edeceği ve özellikle grubun uzun süre zorluklara karşı hayatta kalma, analitik düşünme ve fiziksel dayanıklılık konularında eğitime alınacağı biliniyor. Örneğin eğitim kapsamında grubun, yaşam alanları için bileşenleri onarma, tıbbi konular hakkında yeterli bilgiye sahip olma ve kendi yiyeceklerini yetiştirme konusunda iyi bir performans sergilemesi gerekiyor.
2018 yılına gelindiğinde (2016 tarihi revize edildi) insansız uzay aracı ve iletişim – istihbarat uydusu Mars’a gönderilecek. Bir anlamda bu araç 5 yıl sonra gitmesi planlanan koloni için test niteliği taşıyor. İletişim uydusu ise Mars yörüngesinde Dünya ile 7/24 iletişim kurulmasını sağlayacak.
2020 yılına geldiğimizde Rover ve iletişim uydusu fırlatılırken Rover, Mars yüzeyinde kolonileşme adına yardımcı ya da daha doğru ifade ile ana unsur olacak. İşlevsel robotun Mars yüzeyinde yerleşim kurulabilmesi için ideal alanı belirlemesi gerekiyor.
2022 yılında ikinci Rover’la birlikte iki yaşam ünitesi, iki yaşam destek sistemi ve tedarik ünitesi 2023 yılına hazır olacak şekilde fırlatılacak.
2023 – 2025 tarihleri arasında ilk koloninin Dünya’dan yolculuğu başlarken tahminlere göre 2025 yılında Mars’a ayak basmaları bekleniyor. İlk koloni, sonraki koloniler ve Mars’ta kolonileşme adına çok önemli görevler üstlenecek ve 2026 yılında yola çıkacak olan ikinci koloniye yönelik hazırlıkları tamamlayacak.
Proje Son Aşamaya Geldi
Daha önce dört astronottan oluşması beklenen ekiplerin 6 astronot ve 4’erli gruplar halinde Mars’a gönderilmesi bekleniyor. 2013 yılında başlayan elemelere başvuran 202 bin adaydan yapılan elemeler sonucunda geriye yalnızca 100 kişi kaldı. Proje hakkında detaylı bilgi almak ve adaylara göz atmak için kaynaklar bölümüne göz atabilirsiniz.
Yararlanılan Kaynaklar
(1) http://www.mars-one.com/mission/roadmap
(2) http://www.mars-one.com/about-mars-one
(3) https://community.mars-one.com/last_activity/ALL/18/82/ALL/ALL/5/3