Genellikle bilim kurgu filmlerinde ve oyunlarda daha sık karşılaştığımız bu durum, bilim insanları ya da bilim kurgu yazarlarının hayalini süsleyen lazer ya da ışık ışınları ile ilerleyen araçlardan oluşmaktadır. Bir teori olarak görülse de pratikte lazer tahrik sistemi kullanılarak geliştirilen bir ışın iticisi, çok daha hızlı uzay mekikleri için kullanılabilir. Fizikçi Yuri Rezunkov ve Alexander Schmidt tarafından geliştirilen bu yeni uygulama, Applied Optics dergisinde yayınlandı.
Bugün kullanılan uzay mekiklerinin sahip olduğu hız, taşımış oldukları sıvı yakıt ile orantılı bir biçimde değişiyor. Bu uzay mekiklerinin daha yüksek hızlara ulaşmak için daha fazla yakıt yakmaları gerekirken, daha fazla yakıt alınması, uzay mekiklerinin hantallaşmasına neden oluyor. Ancak geliştirilen yeni tekniğe göre bu itiş gücünün lazer ile sağlanabilmesi durumunda itme gücü, yakıttan bağımsız bir biçimde artırılabilir.
Lazer Güdümlü Motorlar ile Daha Hızlı Uzay Mekikleri
Bugüne kadar tasarlanmış olan pek çok lazer sistemi, yeteri kadar geliştirilememesi ya da bir ışık sunmaması nedeniyle başarıya ulaşamadı. Fakat bu teknikler arasında lazer ablasyon ismi verilen proses, oldukça ümit verici gelişmeler sunuyor. Bu sistem içerisinde lazer ışını yüzeyi ısıtarak plazma dumanı oluşturuyor. Oluşan bu duman mekiği itecek yeni bir itme kuvveti oluşturarak yakıttan bağımsız bir itki sağlıyor.
Applied Optics dergisinde yayınlanan araştırma raporuna göre Rezunkov ve Schmidt, lazer erime prosesine, gaz patlaması yaratan nozulları entegre etmeyi başardı. Araştırmacılara göre bu sistem sayesinde, sistemde gaz akışı artırılarak yakıt tüketimi azaltılacak ve mekiğin süpersonik hızlara çıkması sağlacak.
Elde edilen veriler değerlendirildiğinde Rezunkov’a göre, süpersonik lazer tahrik sistemleri ile yalnızca küçük uydular fırlatılmayacak aynı zamanda süpersonik araçlara da 10 mach üstü hız sağlanmış olacaktır.
Araştırma Referansı:
- Yurii Rezunkov, Alexander Schmidt. Supersonic laser propulsion. Applied Optics, 2014; 53 (31): I55 DOI: 10.1364/AO.53.000I55
Kaynak: Sciencedaily