Bilim adamları, ekosistemin yapısından dolayı 1960’larda oluşan kirlenmenin sonuçlarının ancak şimdi yaşandığına dikkat çekiyor. Bu teze göre, son 20-30 yılda oluşan ve çok daha yüksek boyutlarda olan kirlenmeninin sonuçları yakın gelecekte ortaya çıkacak. Kısaca, insanlık tehdit altında.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Kurulu, küresel ısınmanın artık geri döndürülemeyecek noktaya ulaştığını açıkladı. 114 ülkenin katıldığı uluslararası konferansta konuşan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Kurulu Başkanı Rajendra Pachauri, “Sadece çok küçük bir fırsat penceremiz var ve o da hızla kapanıyor. Kaybedecek bir an bile yok. Eğer insanlığı kurtarmak istiyorsak, acil ve çok radikal adımlar atmalıyız” dedi.
1750’den öncesine ait bilimsel sıcaklık bilgileri bulunmamasına karşın, 1860’tan bu yana kaydedilen küresel sıcaklık verileri dünyanın en iyi ihtimalle 0.8 derece ısındığını gösteriyor.
Pachauri, Kuzey Kutup Bölgesi’nin Ocak ayında normalden 8-9 derece yüksek bir sıcak hava dalgasına maruz kaldığına dikkat çekti. Kasım’da açıklanan, 300 bilimadamının yürüttüğü araştırma sonuçlarına göre, Kuzey Kutbu’ndaki ısınma dünyanın geri kalanından iki kat daha hızlı. Son 30 yılda buzulların yüzde 20’si eridi. Kalan buzullar da 1970’lere göre yüzde 40 incelmiş durumda ve 2070’de tümünün yokolması bekleniyor.
Buzulların erimesi sonucu Kuzey Amerika kıtası boyunca Kanada’dan Meksika’ya kadar uzanan Gulf Stream (Körfez akıntısı)’in de yok olacağı öngörülüyor. Gulf Stream bundan önce en son M.Ö. 8.000’de Buzul Çağı’nda buzulların erimesi sonucu yokolmuş, bunun etkisi kaybolunca yeniden oluşmuştu.
Rajendra Pachauri, okyanusların ısınması yüzünden mercan kayalarının dörtte birinin de yokolduğunu belirterek, “Doğal sistemin yapısından dolayı biz şu anda 1960’larda oluşan kirlenmenin sonuçlarını yaşıyoruz, son 20-30 yılda oluşan daha büyük kirlenmeninin sonuçlarını yakında göreceğiz. İnsan ırkının hayatını riske ediyoruz” diye konuştu.