Kuantum Sistemlerin Gezinti Yolu

0
5300
Kuantum durum uzayında iki nokta arasında hareketin yörüngesi

Fizikçiler kuantum durum uzayında gezinen kuantum sistemlerin hareketini takip etmeyi başardı.

Kater Murch (Washington Üniversitesi), Steven Weber ve Irfan Siddiqui (Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley) yapmış oldukları deneysel çalışmalar sonucunda kuantum sistemlerin kuantum durum uzayında izledikleri yolu resmetmeyi başardılar. Araştırmacıların çalışma sonuçları 31 Temmuz 2014 tarihli Nature dergisinin kapak konusu oldu.

Kater Murch kuantum aracı ile çalışırken
Kater Murch kuantum aracı ile çalışırken

Klasik mekanikte “en az eylem prensibi” cisimlerin hareketinin nasıl olacağını öngörmemizi sağlamakta. Ancak kuantum dünyasında işler çok daha farklı işlediğinden şuana kadar kuantum sistemlerin hareketi konusunda fazla bilgi sahibi değildik. Atomlar ve fotonlar gibi kuantum parçacıklarının nasıl bir yörünge takip ettiklerini belirleyebilmek için özellikle son 20 yılda fizikçiler çeşitli araçlar geliştirdiler ve bu parçacıkları kendi kuantum dünyalarında gözlemlemeye çalıştılar.

Bu habere konu olan çalışmada yer alan araştırmacılar, bir süperiletken kuantum aracını kullanarak durum uzayında iki nokta arasında hareket eden bir kuantum sisteminin hareketini sürekli olarak kaydettiler. Oldukça hassas araçlar bile bu kuantum hareketini takip ederken arada bir çok hatalı görüntü kaydettikleri için araştırmacılar bu deneyi milyon defa tekrarlayıp en çok tekrarlayan yörüngeyi tespit ettiler.

 

Kuantum durum uzayında iki nokta arasında hareketin yörüngesi
Kuantum durum uzayında iki nokta arasında hareketin yörüngesi

 

Bu haberin kaynağı Washington Üniversitesi olup detaylara http://news.wustl.edu/news/Pages/27133.aspx adresinden erişilebilir.

Çalışmanın yayın bilgileri: S. J. Weber, A. Chantasri, J. Dressel, A. N. Jordan, K. W. Murch, I. Siddiqi. Mapping the optimal route between two quantum states. Nature, 2014; 511 (7511): 570

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here