2011 yılında Amerikan Fizik Topluluğu tarafından yapılan bir toplantıda duyurulan ve kuantum hallerini göz önünde bulundurarak işlem yaptığı öne sürülen kuantum bilgisayarlar klasik bilgisayarlara oranla kübitten oluşan seriler içermekte ve çok daha karmaşık işlemleri hızla çözümleyebilmektedir.
Kuantum Bilgisayarlar ve Geleceğin İşlemcileri
Yaklaşık üç yıl önce duyurusu yapılan ve hakkında bilgiler sunulan bu işlemciler de 6×6 cm boyutlarına sahip bir çip üzerinde dokuz farklı kuantum elemanının bulunduğu söylenmişti. Bu 9 elemandan dördü kuantum bit adı verilen ve kuantum hesaplamaları yapılan yapılardan oluşurken klasik bilgisayarları oluşturan 1 ve 0 yerine hem 1 hem de 0’ı hesaplamaya dahil edilebilmekte.
Yine 2011 yılında açıklanan verilere göre yıl sonunda ulaşılması hedeflenen kuantum bitin 10 olduğu ve bu tür bir bilgisayardan gerçek anlamıyla faydalanılabilmesi için 100 kübite ihtiyaç duyulduğu belirtilmişti. Kaliforniya Üniversitesinde yapılan çalışmalar da en önemli yenilik olarak kuantum devresinde bulunan etkileşimlerin ayrıştırılması ve etkileşimler sonucunda ortaya çıkan kuantum hallerinin bozulmadan korunması örnek gösteriliyor. 10 yıl öncesine kadar “süperiletken kuantum bit” gibi bir kavramdan söz edilemez iken bugün gelinen nokta da yapay zeka ve kuantum işlemcilerin önemli bir yeri olacağı düşünülüyor.
Klasik Bilgisayarlar ve Kuantum Bilgisayarlar
Klasik bilgisayarlar da bitlerden oluşan hafıza yapısından söz edilirken her bit 1 ve 0 değerini alabilmektedir. Kuantum bilgisayarlar da ise kübitten oluşan seriler bulunmakla birlikte tek bir kübit 1,0 ya da her ikisi arasında ki bir değeri alabilmektedir.
Yine klasik bilgisayarlar da çalışma prensibi ikili yapıya dayalı iken kuantum bilgisayarlar da girdi olarak bir ya da birden fazla kübit yer alabilmektedir. Bit kavramı içerisinde klasik bir bilgisayar izlenebilirken kuantum bilgisayar da son durum hakkında bilgi almak neredeyse imkansızdır. ,
Kuantum Bilgisayarlar ile Neler Yapılabilir
Bugün elde olan verilen ile söylenebilecek şeyler varsayımdan öteye geçmeyecektir. Fakat beklentiler çok büyük değerlerin asal çarpanlarının hesaplanabilmesi, kuantum mekanik sistemlerinin simüle edilebilmesidir. Ayrıca yine bu bilgisayarlar da yer alan algoritmalar daha farklı geliştirilirken gelecekte yapay zekanın öncüsü olacağına inanılmaktadır.
Geçtiğimiz yıl Nature Communications dergisinde yer alan bir haber de USC araştırmacılarının bir kuantum bilgisayar denemesinde başarıya ulaştıklarından söz edilmişti. Son 3 yıllık çalışmalar da ticari olarak başarı elde edebilecek bir ürün sunulamasa da bu deneme sonucunda D-Wave firmasının 108 Kübit kapasite de bir işlemci ürettiği görüldü.
Kuantum Bilgisayarlar ve Evrim
Daha çok fantastik düşüncelerin dolaştığı evrim konusunda kuantum bilgisayarların yapay zeka üzerinde önemli etkileri olacağı öne sürülmektedir. Kuantum – Yapay Zeka – Evrim üçlemesinin ise makineleşmenin insana hükmetmesiyle gerçekleşeceği söyleniyor. Geçtiğimiz aylarda Transcendence ismiyle vizyona giren ve Kuantum işlemciler konusunda bilim kurgu tadında bilgiler sunan Evrim filmi, bu konu hakkında merakı olanlara önemli ipuçları sunabilir.
Yararlanılan Kaynaklar
(1)-http://tr.wikipedia.org/wiki/Kuantum_bilgisayar%C4%B1
(2)-http://spectrum.ieee.org/tech-talk/computing/hardware/scientists-confirm-dwave-computer-chips-compute-using-quantum-mechanics/?utm_source=computerwise&utm_medium=email&utm_campaign=071013
(3)- http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2014/05/140520_kuantum_bilgisayari.shtml