Kozmolojik bilmecelerden biri daha çözüldü

0
1407

Uzaktaki bir yıldız sistemini gözlemleyen astronomlar, kozmolojik bir bilmeceyi çözdüler.

2189605.jpg - 13.88 KB


Uluslararası bir astronom ekibi modern kozmolojinin en önemli sorunlarından birini çözdü. Mesele şuydu: Uzayda niçin ilk patlama teorisine göre tahmin edilenden daha az lityum bulunmakta? Son araştırmaya göre gaz halindeki lityum zamanla yıldızların içine sızdıktan sonra yakılmakta. On sekiz yıldızın gözlemine dayanan sonuçlar, teorikçiler tarafından uzun bir süre önce ortaya atılan tezle de örtüşmekte.

Lityum elementinin atomları, helyum ve hidrojen gibi daha hafif elementlerin yanında ilk patlama sırasında kendi kendine sentezleşmiştir. Ancak yıldızların gaz atmosferinde yapılan çok sayıda gözlemle, yıldızların çevrelerinde teorik olarak ilk patlama sırasında oluşan lityum miktarının sadece üçte birinin bulunduğu anlaşılmıştı.

Uppsala Üniversitesi’nden Andreas Korn şimdi bu bilmeceyi Danimarkalı, Fransız ve Rus meslektaşlarıyla birlikte çözdü. Bilim adamları araştırma çerçevesinde NGC6397 yıldız kümesindeki 18 yıldızı Avrupa’nın Şili’deki Güney Gözlemevi’nin teleskopuyla incelemişler.

Yıldızlar aynı kimyasal yapıya sahip olmalarına rağmen yaşamlarının farklı evrelerindeydi. Anlaşıldığı üzere zamanla yıldızların içine sızan lityum, milyonlarca santigrat derece sıcaklıkta yakılmakta. Demir gibi daha ağır elementler ise bir yıldızın çekirdek yolculuğunu yanmadan atlatabiliyor.

www.hurriyet.com.tr

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here