Geçtiğimiz yıl Kepler Uzay Teleskopu’nda istenmeyen bir arıza sonucunda birincil görevi durdurulmuştu. Aradan geçen yaklaşık 19 aylık süre sonunda Keplerin ana görevi olmasa da belirlenen yeni hedefler doğrultusunda çalışmaya devam ettiği öğrenildi. Bir anlamda yeniden doğan Kepler, K2 ismi verilen proje ile yeni bir ötegezegen keşfetti.
2013 Mayıs ayında Kepler dört tepkime tekerinden ikincisini kaybetmiş, belirlenen noktaya sabit bir şekilde odaklanamadığı için görüntü alınamamıştı. Fakat ortaya atılan bir fikir doğrultusunda Keplerin görevine devam edebilmesi için Güneş ışığının basıncı etkisinde sanal bir reaksiyon tekeri oluşturuldu. Oluşturulan bu sanal reaksiyon tekeri ile Kepler bir noktaya odaklanmak yerine gökyüzünün farklı alanlarını gözleyerek K2 projesine devam edilmesi kararlaştırıldı.
Keplerin Yeni Keşfi – Ötegezegen
K2 projesi kapsamında 2014 – Şubat ayında alınan veriler doğrultusunda Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden yüksek lisans öğrencisi Andrew Vanderburg yeni bir keşfin haberini duyurdu. Doğrulanan bu gezegen Balık takımyıldızı yönünde, 180 ışık yılı uzaklıkta olup HIP 116454b ismini almıştır. Gezegenin Dünya’dan yaklaşık 2.5 kat daha fazla çapa sahip olduğu, Güneş’ten daha soğuk olduğu ve küçük yıldızına yakın yörüngede dokuz günde bir dolandığı belirtiliyor.
2013 Mayıs ayında iki tepkime tekerinin kaybedilmesinden sonra Kepler uzun bir süre görevine devam edememişti. Bilim insanları yaptıkları çalışma sonucunda oluşan bu arızanın Güneş ışığı basıncı ile giderilmesini sağladı. Yeniden göreve dönen ve K2 olarak isimlendirilen proje kapsamında çalışmaya başlayan Kepler bu proje ile HIP 116454b ismi verilen gezegeni keşfetti.
NASA’nın K2 görevinde yer alan çalışanlarından Steve Howell, bu proje ile karasal Dünya benzerlerinden Neptün büyüklüğüne kadar sıcak ya da buzlu gezegenlerin bulunabileceğini söylüyor. 2014 Mayısında yeni görevine başlayan Kepler bu süre zarfında 35.000’den fazla gözlem yapma şansı yakaladı.
Yararlanılan Kaynaklar
(1) NASA
(2) ScienceDaily
(3) Gercek Bİlim