Kalp pilleri, kalbin gerekli elektriksel uyarıyı oluşturamaması ya da uyarının tüm kalp dokusuna ulaştırılamaması durumunda ihtiyaç duyulan elektriksel uyarıyı oluşturmak için kullanılan cihazlara verilen bir addır. Oldukça sistematik olarak kendi ürettiği elektriksel uyarılar ile çalışan kal, herhangi bir bozulma durumunda kalp kasılmalarını engelleyen rahatsızlıklar ile karşılaşacaktır.
Geçici ve kalıcı olmak üzere iki ayrı şekilde kullanılan kalp pilleri içinde geçici piller acil durumlarda kullanılmak üzere kalıcı olanlar ise uzun süreli kullanımlar için üretilmiştir. Ortalama bir kalp pilinin ömrü 10 yıl olup bu sürenin sonunda pil ya da jeneratörde değişime gidilmesi gerekir.
Kalp Atışları ile Çalışan Kalp Pili
Bern Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda kalp hareketleri sonucunda oluşan enerjiyi kullanan bir kalp pili üretildi. ESC 2014 Kongresi’nde tanıtımı yapılan bir pil, ortalama 10 yılda bir ortaya çıkan pil değişimi sorununu önleyecek gibi görünüyor. Pillerin ihtiyaç duyduğu enerjiyi kalp hareketlerinden elde ettiği bir anlamda otomatik kurulan saatler şeklinde çalıştığı söyleniyor.
Cihaz ya da pil üzerinde sallanan kısım, harici harekete yani kalbin kasılmasına maruz kaldığında dış kısım dönmeye başlıyor ve cihaz içerisinde bulunan mekanik yay sarılmaya başlıyor. Yay, bu kasılma sırasında tamamen sarıldıktan sonra yavaş, yavaş çözülerek mikro jeneratörü harekete geçiriyor.
Bern Üniversitesi’nde üretilen bu yeni pil ihtiyaç duyulan tüm enerjiyi kalp kasılmasından alıyor. Ayrıca elde edilen enerji kısa süreli depolanarak kalp atışlarının düzenlenmesinde kullanılıyor. Diğer kalp pillerinin aksine yeni pilin hiçbir jeneratöre ihtiyaç duymada çalıştığı belirtiliyor. Üstelik hali hazırda kullanılan pillerde zaman, zaman karşılaşılan kablo sorunlarının yaşanmaması için yeni pilde kablolar olmayacak şekilde tasarlanıyor. Yayınlanan verilere göre domuzlar üzerinde yapılan deneylerde kalp atışının dakikada 130’a sabitlenebildiği görülmekte.
Yararlanılan Kaynaklar