Cep telefonlarından araba ve el fenerlerine kadar bataryalar günlük yaşamımızda önemli bir yere sahiptir. Bilim insanları ve şirketler sürekli olarak pil ömrünü ve etkililiğini arttırabilecek yollar aramaktadırlar. Missouri Üniversitesi’nden araştırmacılar su-bazlı bir çözüm kullanarak uzun ömürlü ve daha çok etkili nükleer batarya ürettiler. Bu ise arabalar ve uzay araçları gibi birçok alanda kullanılabilecek bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bir batarya teknolojisi olan betavoltaik’in radyoaktif ışımalardan güç üreten bir enerji kaynağı olarak 1950li yıllardan beri çalışıldığını belirten Jae W. Kwon, kontrollü nükleer teknolojilerin tehlikeli olmadığını ve şuan birçok ticari alanda nükleer teknolojilerden faydalanıldığını öne sürmektedir.
Geliştirilen nükleer batarya, su bazlı çözeltilerde elektrokimyasal enerjiyi destekleyen radyoaktif Stronsiyum-90 izotopu kullanılmaktadır. Platinyum kaplamalı nanoyapılı titanyum dioksit elektrot (güneş panelleri ve UV engelleyicilerde kullanılan temel yapı) etkili bir şekilde enerji dönüşümünü gerçekleştirmektedir.
Suyun bir tampon gibi davranmakta ve oluşturulan yüzey plazmonları etkililiği arttırmak için oldukça etkili olduğunu belirten Kwon, iyonik çözeltinin çok düşük sıcaklıklarda bile kolay kolay donmadığını ve birçok alanda kullanılabileceğini belirtmektedir.
Basın bülteni: http://munews.missouri.edu/news-releases/2014/0916-first-water-based-nuclear-battery-developed-by-mu-researcher-can-be-used-to-generate-electrical-energy/
Çalışmanın yayın bilgileri:
Baek Hyun Kim, Jae W. Kwon. Plasmon-assisted radiolytic energy conversion in aqueous solutions. Scientific Reports, 2014; 4 DOI: 10.1038/srep05249