İklim Değişikliği Konferansı’nda uzlaşma

0
1820

Tayland’ın başkenti Bangkok’ta, iklim değişikliğiyle mücadele yollarını görüşmek üzere biraraya gelen uzmanlar uzlaşmaya vardı.

Sonuç bildirisi ise bugün açıklanacak. 

Raporla ilgili medyaya sızan bilgilere göre ülkeler, iklim değişimini önlemek için acilen önlem almaya davet edilecek.
 
Ülkelerin, milli gelirlerinin sadece yüzde 2 – 3’ü kadar bir harcamayı karbon emisyonlarını azaltmak için gözden çıkarmaları halinde,  küresel ısınmanın ortaya çıkardığı tehditlerin yaklaşık yüzde 30 oranında azalacağı vurgulanacak.
 
Bütün delegelerin onayını alan raporda küresel ısınmayı kontrol altında tutmak için, yıllık karbondioksit gazının atmosfere salınmasında, 2050 yılına kadar yüzde 50 ile yüzde 85 arasında azalma sağlanmasının gerektiği vurgulandı.
 
Alınacak önlemlerin maliyeti ise yüksek. Ancak yine de ekonomik büyümeye engel olacağı gerekçesiyle rapora karşı çıkan ülkeleri ikna edebilecek oranda.
 
Rapora göre, ortalama sıcaklık artışının 2 derecede tutulabilmesinin maliyeti gayrisafi yurt içi hasılaların sadece yüzde 0.12’si.
 
Dünya 2030 yılına kadar dünyanın toplam gelirinin yüzde 3’ünü, iklim değişikliği ile mücadeleye ayırmak zorunda.

Hükümetler Arası İklim Değişikliği Raporu’nun Dördüncü Değerlendirme Safhası’nda atılacak ortak adımları belirlemek üzere görüşmelerde bulunan ülke delegasyonları, Çin’in, bazı maddelerdeki muhalefetine rağmen, küresel ısınmayla mücadelede en etkin yolların tercih edilmesi konusunda fikir birliğine vardı.

Yetkililer, 120’den fazla ülkeden gelen yaklaşık 2 bin uzmanın, sera etkisi yaratan gazların salınımını azaltmak ve küresel ısınma felaketinin durdurulması için derhal harekete geçilmesi, bunu sağlayacak teknoloji ile parasal yeterliliğe sahip olunduğu konusunda anlaştıklarını söyledi.

Kabul edilen raporda, bioyakıt kullanımının biran önce benimsenmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının sağlanması ve enerji kullanımında verimin artırılmasının, dünya genelindeki bir felaketi dizginleyebileceğine dikkat çekildi.
  
Çin, karbondioksit salınımında önlem alınmasının, ekonomik büyümesini engelleyeceğini öne sürerek salınım hacmine bir sınır getirilmesine itiraz ediyordu.
  
Uzmanlar, raporda yer alan ana maddelerde bir değişiklik yapılmadığını ve küresel ısınmayla mücadelede atılabilecek en önemli adımların kabul edildiğini söyledi.

Raporda uzlaşılan öneriler:

  • Kömürle çalışan termik santrallerin karbondioksit salınımı kontrol altına alınacak
  • Gelişmekte olan ülkelerde enerji tasarruflu bunaların inşa edilmesi sağlanacak
  • Ormanlık alanların azalmasının önüne geçilecek
  • Tarımda çevresel faktörleri olumsuz etkileceyecek uygulamalardan kaçınılacak
  • Sera gazında artış yaratan azotlu gübrelerin kullanımı engellenecek
  • Petrol gibi fosil yakıtlar yerine alternatif enerji kaynakları, özellikle nükleer enerji konusu ağırlıklı olarak ele alınacak
  • Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı artırılacak.
  • Kaynak:CNN

    CEVAP VER

    Please enter your comment!
    Please enter your name here