Hızlı Şarj Olabilen Nano Gözenekli Pil Üretildi

0
1878

Maryland Üniversitesi’nde bulunan bilim insanları nano ölçekte hızlı şarj olabilen bir pil geliştirdi. Bu pil, normal bir pilin tüm bileşenlerini içerirken gelecek adına enerji depolama için bir devrim olabileceği düşünülüyor. Bilim insanlarınca yapılan açıklamada yeni pilin seramik yaprak üzerine ufak bir delik içerisinde elektrolit tutularak, elektrotlar arasında elektrik yükü taşıyabilecek sisteme sahip olduğu söylendi.

Henüz test aşamasında olan bir ürün olsa da oldukça iyi performans sergileyen bu ürün Chanyuan Liu tarafından yapılan açıklamaya göre küçük boyutları dışında yalnızca 12 dakika içerisinde şarj olabiliyor. Üstelik günümüzde teknolojinin gelişmiş olmasına rağmen pillerde yaşanan şarj sorununun bu üründe aşıldığı ve pilin binlerce kez şarj olabildiği söyleniyor.

12 Dakikada Şarj Olabilen Nano Gözenekli Pil

Maryland Üniversitesi’nde bu çalışmada görev alan Prof. Gary Rubloff ve Prof. Sang Bok Lee ile birlikte yedi doktora öğrencisinde projeye katılım gösterdiği öğrenildi. Posta pulu büyüklüğünde olan nanoporlar, binlerce paket halinde ince piller oluşturabiliyor. Üstelik sahip olduğu benzersiz tasarım ile oldukça verimli olan bu pil bu teknolojide yeni bir dönemi başlatabilir.

Tekrarlamak gerekirse proje ve oluşturulan ürün test aşamasında olsa da oldukça başarılı diyebiliriz. Araştırmacılar ise geliştirdikleri bu pil ile sınırlı kalmayıp 10 kat daha güçlü olan yeni bir tasarım üzerinde çalışıyor. Başarılı olması ve Pazar değerinin yeterince açık olması durumunda büyük çaplı üretime geçilebileceği düşünülüyor.

Yayın Referansı

Chanyuan Liu, Eleanor I. Gillette, Xinyi Chen, Alexander J. Pearse, Alexander C. Kozen, Marshall A. Schroeder, Keith E. Gregorczyk, Sang Bok Lee, Gary W. Rubloff. An all-in-one nanopore battery array. Nature Nanotechnology, 2014; DOI: 10.1038/nnano.2014.247

Kaynaklar

Sciencedaily

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here