Kimsenin onları henüz görememiş olmasına rağmen Higgs parçacığından daha küçük parçacıklar olabilir. Teoride böyle parçacıkların olduğu öngörülmekle beraber bugünlerde bu teorilerin test edilmesi doğrultusunda önemli bir çalışma yapılmış bulunmaktadır. Sonuç olarak bu parçacıkların varlığı konusunda artık daha büyük olasılıklardan söz edebiliyoruz.loji ve Parçacık Fiziği Merkezinde parçacık fizikçisi Doç. Dr. Thomas Ryttov son yıllarda yapmış oldukları çalışmalarda bir veya birden fazla türde Higgs parçacığından daha küçük parçacıklar olabileceğini öngören sonuçlara ulaştıklarını belirtmektedir. Ancak henüz bu parçacıkların varlığının tam olarak kantılanmadığını da eklemeliyiz.
Thomas Ryttov çalışmalarını şu şekilde açıklamakta: “Bilinmeyen parçacıkların izini sürmek konusunda çalışmalar yapıyoruz. Biliyoruz ki bunları bir arada tutabilmek için oldukça büyük bir kuvvet gerekmekte. Böylelikle bu küçük parçacıklar bir araya gelip daha büyük şeyler diğer bir deyişle Higgs parçacığını oluşturabilsinler. Bu kuarkların bir araya gelip proton ve nötronları oluşturmalarına benzetilebilir. Eğer bu kuvveti anlayabilirsek yeni parçacıklar gibi çeşitli fiziksel olgu ve parçacıkları öngörebiliriz.”
Bu kuvvet güçlü kuvvet olarak adlandırılmaktadır. Kütle çekim kuvveti ile kıyaslanamaz ve iki nesneyi birbirine yakın tutma becerisine sahiptir. Kütle çekim kuvvetinin etkililiği bu nesnelerin birbirinden çok uzakta olmamaları durumunda fazla iken bu kuvvetlerde ise durum tersidir. Güçlü kuvvetler nesneler bir arada iken zayıf iken nesneleri ayırmaya çalıştığınızda oldukça etkilidirler.
outhern Denmark Üniversitesi Kozmoloji ve Parçacık Fiziği Merkezi araştırmacıları bu parçacığı Techni-Quark olarak adlandırmaktadırlar. Bu parçacıkların temel kuvvetlerle birlikte evrende gözlemlenebilen maddelerin temelini oluşturdukları öne sürülmektedir.
Haberin kaynağına http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140321095331.htm adresinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca çalışmanın detayları da şu makaleden incelenebilir:
Thomas A. Ryttov. Infrared fixed points in the minimal momentum subtraction scheme. Physical Review D, 2014; 89 (5) DOI: 10.1103/PhysRevD.89.056001
Higgs parçacıklarını oluşturan daha küçük parçacıkların olması gerekir. Fakat galiba bunun ispatlanması için biraz daha zamana ihtiyaç var.
CERN’de yapılan tecrübeler vasıtasıyla bazı yeni bilgilere ulaşılıyor. Atom altındaki en küçük parçacıkları tespit etmek, zannediyorum birçok fizikçinin hayâli… Bu tecrübelerinin nihayetinde henüz tespit edilemeyen “esir” (aether/ether drift/ether wind/ether drag) maddesine de yeni açıklamalar getirilebilir. Bu da, modern fiziğin yeniden şekillenmesine, ışığın hareketinin yeniden tanımlanmasına sebep olacak gelişmeleri beraberinde getirebilir.