Güneş Arabaları Yarışı 2008

0
2027

00212.jpg - 14.18 KB

TÜBİTAK tarafından düzenlenen ”Formula G-Güneş Arabaları Yarışı” ve ”Hidromobil- Hidrojen Arabaları Yarışı”, 25-31 Ağustos arasında İzmir’de yapılacak.

Türkiye’de güneş enerjisine dikkat çekmek için düzenlenen yarışların ilki 2005 yılında İstanbul’da yapılmıştı. Üniversite öğrencilerine yönelik "TÜBİTAK Formula G Güneş Arabaları Yarışı" ve "TÜBİTAK Hidromobil ve Hidrojen Arabaları Yarışı", bu yıl İzmir Pınarbaşı Yarış Pisti’nde gerçekleştirilecek. Formula G’ye 53, Hidromobil’e 31 araç katılacak.

Güneş otomobilliri yarışları ile ilgili Bilim Teknik Dergisi’nde yayınlanan bir yazıda şu sözlere yer veriliyor;
Güneş enerjisiyle çalışan otomobillerle yapılan yarışların ilki 1987’de Avustralya’da gerçekleştirildi. Hans Tholstrup ve Larry Perkins’in 1983 yılındaki yolculuklarının ardından Güneş enerjisini tanıtma ve kullanımını teşvik etmek için çeşitli yarışlar düzenlenmişti. Bununla birlikte 1987’deki yarış uluslararası nitelikteydi ve 23 katılımcısı olmuştu. İlerleyen yıllarda dünyada bu tür yarışların sayısı arttı. Bunların en bilinenleri “Eurepean Tour de Sol”, “American Tour de Sol” ve “Sunrayce”. Bu yarışlara bazı otomobil firmaları ve birçok üniversite takımı katılıyor. Bugün dünyadak birçok üniversitede güneş enerjisiyle çalışan otomobiller yapan klüpler var. Bu klüpler her yıl yapılan yarışlarda yeni rekorlara imza atıyorlar. Bu yarışlarda en önemli amaç belli bir mesafeyi en hızlı olarak bitirmek. Bunun için yapılması gereken şey, güneş enerjisinden olabildiğince verimli bir biçimde yararlanmak. Elbette otomobilin sağlamlığı da önemli. Yarış mesafesini olabildiğince az hasarla ve arızayla geçen otomobillerin kazanma şansının daha yüksek olduğu bilinen bir şey. Bu aşamada otomobillerin tasarımının nasıl olması gerektiği ön plana çıkıyor. Yarışacak takımların güneş panelleri en yüksek verimi alacak şekilde otomobile yerleştirmeleri gerekiyor. Bunun yanında otomobilin hafifliği ve sürtünmeyi en aza indirecek aerodinamik yapıda olması yarış kazanmıy etkileyebilecek diğer önemli etkenler. Tipik bir güneş arabasında üretilen enerji 700- 1500 watt. Bu da yaklaşık 1.2 beygir gücüne denk geliyor. Güneş enerjisiyle çalışan otomobillerle yapılan yarışların ve katılımcıların sayısı günden güne artıyor. Başlangıçta yalnızca Amerika ve Avustralya’da yapılan yarışlar, bugün artık Almanya, İsviçre ve Japonya’da da yapılıyor. İlki 2001 yılında yapılan “American Solar Challange” yaklaşık 3700 km uzunluğuyla en uzun mesafele yarış olma özelliğini taşıyor….
ntvmsnbc

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/etkinlikler/formulag/2008/index.html 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here