Buz gibi soğuk bir yüzeyin üstüne bırakılan bir su damlası ilginç bir şekilde donar ve üst tarafında noktasal bir uç oluşur. Twente Üniversitesi’nden (Hollanda) bilim adamları, Paris, Brüksel ve Münih’ten çeşitli araştırmacılarla yaptıkları ortak çalışmada video ve ileri matematikten yararlanarak bu dikkate değer şekil için bir açıklamaya ulaştılar. Bu süreç hakkındaki bilgiler, aynı zamanda 3D yazdırma süreçlerini anlamak için de oldukça faydalı. Çalışmanın sonuçları 1 Ağustos 2014 tarihli Physical Review Letters dergisinde yayınlandı.
Burada bahsedilen su damlasının donması olayı aslında oldukça basit ve evde bile rahatlıkla gözlemlenebilecek bir olay. – 15 dereceden daha soğuk bir tabağın üstüne oda sıcaklığında bulunan sudan damlattığınızda, su damlası aşağıdan başlayarak donacaktır. Ancak su damlası donmaya devam ettikçe sahip olduğu kavisli yapı değişecek ve koniye benzer bir şekle sahip olacaktır. Mevcut teoriler ise bu şekil dönşümünü açıklayamamaktaydı. Twente Üniversitesinde yapılan bu araştırmada ve çalışmanın yayınlandığı makalede bu olay için bir açıklama getirilebildi. Buna ek olarak, öne sürülen teori ile koninin sahip olduğu açı da hesaplanabilmektedir. Elde edilen bu yeni bilgiler ise uçak kanatlarındaki buzlanma süreçlerinden 3D yazdırma teknoojilerine kadar çeşitli alanlarda faydalı olacağa benziyor.
Basın bülteni: http://www.alphagalileo.org/ViewItem.aspx?ItemId=144189&CultureCode=en
Çalışmanın yayın bilgileri: A. G. Marín, O. R. Enríquez, P. Brunet, P. Colinet, J. H. Snoeijer. Universality of Tip Singularity Formation in Freezing Water Drops. Physical Review Letters, 2014; 113 (5) DOI: 10.1103/PhysRevLett.113.054301