Dawn Uzay Aracı Cüce Gezegen Ceres’e Yaklaşıyor

0
2557

Ceres, Güneş Sistemi’nde bulunan en küçük cüce gezegen olarak biliniyor. Ana asteroit kuşağında yer alan ve Mars – Jüpiter arasında ki en büyük cisim olan Ceres, 1 Ocak 1801 yılında İtalyan Astronom Giuseppe Piazzi tarafından keşfedilmiştir. Ceres, Asteroitler içerisinde ilk keşfedilen olduğu için #1 numarayı alırken 50 yıl süresince 8. Gezegen olarak adlandırılmıştır.

Ceres Asteroitine ilişkin yapılan çalışmalarda tahminler yüzeyin su buzu, karbonat ve kil gibi hidratlı minerallerden oluştuğunu göstermektedir. Yine yüzey altında sıvı sudan oluşan bir okyanus bulunma ihtimali vardır. Cüce gezegenin yüzey sıcaklığı ise -38 derece olarak belirlenmiştir.

NASA – Dawn Uzay Aracı Ceres’e Yaklaşıyor

NASA tarafından daha önce hiç ziyaret edilmeyen Ceres cüce gezegenini incelemek üzere 2007 yılında fırlatılan Dawn uzay aracı, 2015 Mart’ında Ceres gezegenini yörüngesine girecek. 2007 yılında fırlatılan uzay aracıyla farklı yörüngede yer alması nedeniyle zaman, zaman iletişim sorunları yaşanırken geçtiğimiz aylarda bu sorun aşılarak yeni görev için programlamalar yapıldı.

Ceres gezegenine yaklaşık 640.000 km uzaklıkta bulunan Dawn, saatte 725 km’lik hız ile yaklaşmaya devam ediyor. Dawn’ın bu denli önemli olmasında, görevin başarıya ulaşması durumunda, tek görevde iki hedefe ulaşan ilk uzay aracı olacak olması etkili görünüyor. Bilindiği gibi Dawn daha önce ilkel gezegen Vesta’yı 2011 – 2012 yılları arasında ziyaret etmiş, ziyarete ilişkin pek çok ayrıntılı bilgi göndermişti.

UCLA’da görev alan Christopher Russell, Dawn – Ceres görevi hakkında yaptığı açıklamada “Ceres bizim için tam bir gizem. Vesta’ya oranla sırlarını açığa çıkaracak meteorları yok” şeklinde bilgiler sundu.

Ceres, yaklaşık 950 km çapında asteroid kuşağında yer alan en büyük yapı. Vesta ise asteroid kuşağında en büyük ikinci yapı olup ortalama 525 km çapa sahiptir. Mart 2015’e kadar Ceres yörüngesine doğru ilerleyecek olan Dawn, çok daha faydalı bilgiler ile görüntüleri iletecek.

Kaynaklar

(1) http://tr.wikipedia.org/wiki/Ceres_%28c%C3%BCce_gezegen%29
(2) http://www.sciencedaily.com/releases/2014/12/141231111911.htm

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here