İsviçre’de bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’de yeni bir keşif yapıldı. Bilim insanlarınca yapılan çalışmada ışık hızının %99.9999’unda protonların çarpıştırılarak gerçekleştiği deney sonucu iki yeni partikül keşfedildi. Xi_b’- ve Xi_b*- ismi verilen atom parçacıklarının protondan 6 kat daha fazla yoğunluğa sahip olduğu öğrenildi.
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı aracılığıyla yapılan deney sonucunda bulunan atomaltı parçacıklar, oldukça büyük bir güç sonucu üç zerrecikten oluşan baryondan meydana geliyor. CERN aracılığıyla yapılan açıklamada ise bilim insanlarınca yapılan bu keşfin parçacık fiziğine yeni bir soluk kazandıracağı, Standart Model yerine işleyiş hakkında bazı bilgiler sunacağı söylendi.
CERN ve Yeni Keşfi
Baryon Nedir?
Parçacık fiziği içerisinde konu olan Baryonlar üç kuark ya da üç anti-kuarkdan oluşan atomaltı parçacıkların oluşturduğu bir ailedir. Baryonlar, atom çekirdeğini de oluşturan proton ve nötronları içerir ancak bunların dışında pek çok kararsız baryonda bulunmaktadır. Kütlece diğer atomaltı parçacıklardan daha büyük olan Baryon, madde – anti madde dengesizliğini açıklamaya çalışan birçok hipoteze konu olmuştur.
Xi_b’- ve Xi_b*- Atomaltı Parçacıkları
LPNHE laboratuarında görevli olan Matthew Charles, bir parçacığa yoğunlaştıklarını ancak ikisini birden keşfettiklerini söylerken keşfedilen yeni parçacıkların çarpıştırılan protonlardan altı kat daha ağır olduğunu vurguladı. Bilindiği gibi Büyük Hadron Çarpıştırıcısı kullanılarak “Higgs Bozonu” ismi verilen atomaltı parçacık keşfedilmişti.
Bu çalışmaya ilişkin araştırma sonuçlarının “Physical Review Letters” dergisinde yayınlanması bekleniyor.
CERN tarafından yapılan açıklama ve detaylara ulaşmak için;