"
New York’ta düzenlenen iklim değişikliği zirvesine 80 ülkenin liderinin katılması bekleniyor. Özel oturumda küresel ısınmaya karşı neler yapılabileceği tartışılacak.
İSTANBUL – Biliminsanları, küresel ısınmayla ilgili yeni uyarılarda bulunurken, 62’nci genel kurul toplantıları başlayan Birleşmiş Milletler de özel bir oturumda bu konuyu ele alıyor.
Zirvenin açış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, iklim değişikliğinin günümüzün en önemli sorunu olduğunu belirterek, iklim değişikliğiyle mücadelede ülkelerin göstereceği liderliğin belirleyici, ancak yeterli olamayacağını söyledi.
Ban, iklim değişikliğiyle mücadelede ulusal düzeyde atılacak adımların önemli olduğunu belirterek, bu kapsamda sanayileşmiş ülkelerin yapacaklarının başı çekeceğini söyledi.
“İklim değişikliğiyle küresel boyutta mücadele etmeliyiz, sizleri de o yüzden bugün buraya çağırdım” diyen Ban, “Sanayileşmiş ülkeler emisyonun azaltılması konusunda daha fazla liderlik göstermeli, kalkınmakta olan ülkeler de ekonomik büyümelerini tehlikeye atmadan bu konuda adımlar atmalı, iklim değişikliğinden en fazla etkilenen en az gelişmiş ülkelere ise daha fazla destek sağlanmalı” diye konuştu.
Ban’ın açılışını yaptığı zirvede açılış konuşmalarının ardından aynı anda 4 ayrı panel düzenlenecek. Zirvede küresel ısınmayla mücadelenin yolları ele alınacak. 80 ülke liderinin katılması beklenen zirveye, ABD Başkanı George Bush katılmayacak. Toplam 150 ülkeden temsilcilerin katılacağı zirve, bugüne kadar iklim değişikliği konusunda düzenlenen en üst düzey toplantı olacak.
Öte yandan Bush Perşembe ve Cuma günleri, küresel ısınmada en fazla payı bulunan, başka bir ifadeyle en fazla karbon salımı yapan 16 ülkenin liderlerini bir araya getirecek.
Küresel ısınmanın etkilerini yaşamaya başladık bile
Birleşmiş Milletler’in bu çabaları boşuna değil. Zira bilimadamları küresel ısınmanın etkilerinin düşünülenden çok daha erken hissedileceğini ve artık dünyanın bununla yaşamayı öğrenmesi gerektiğini söylüyor.
Hazırlanan yeni bir rapora göre, sıcaklıklar artacak, ani hava değişimleri daha sık görülecek, su sıkıntısı yaşanacak ve tarımda verim düşecek.
Eğer sıcaklık artışı 1,5 ila 2,5 dereceyi geçerse bitkilerle canlı türlerinin yüzde 30’u yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.
İklim değişiklerinin esas bedelini Afrika ve Kuzey Kutbu’nu yanısıra Fiji gibi adalar ve Asya’daki nehirlerler ödeyecek. Bu iklimsel değişikliklerden en çok etkileneceklerse yaşlılarla yoksullar olacak.
Kaynak:NTV