
Alman birinci kanalı ARD‘nin verdiği son bilgiye göre, Almanya 2013 yılında aya insansız keşif aracı yollayacak.
BERLİN – Alman Uzay ve Havacılıik Enstitüsü uzun süre önce rafa kaldırdığı aya yolculuk planlarını, 2 hafta önce parlamenterlere sundu.
2013 yılında yollanması planlanan insansız keşif aracı, sadece ayla ilgili ölçümler yapmayacak, ayda bulunduğu tahmin edilen doğal kaynakları da ortaya çıkarmaya çalışacak.
Almanya, yaklaşık 4 yıl sürecek ay misyonunu şimdilik tek başına gerçekleştirmek istiyor. İtalyanlar ile bir işbirliği de gündemde; ancak söz konusu olan ayın doğal kaynakları olunca, eğilim daha çok ulusal bir strateji geliştirmek.
Ayda yapılan araştırmaların ve örneğin nükleer enerji santrallerinde kullanılan Helyum 3 gibi ayda bulunan kaynakların, uzun vadede ekonomik çıkarlar için kullanılması planlanıyor.
Aya yolculuk sayesinde geliştirilecek yeni teknolojilerin, bilimin ilerlemesine hizmet etmesi de Almanya‘nın hedefleri arasında. Almanya‘nın aya uzay mekiği gönderme projesinin maliyetinin 500 Milyon Euro’yu bulması bekleniyor.
Almanya‘nın ay misyonunun ülkeye Avrupa Uzay Enstitüsü ESA‘da siyasi bir inisiyatif kazandırcağına da kesin gözüyle bakılıyor. Alman Uzay ve Havacılık Enstitüsü Direktörü Walter Döllinger, Der Spiegel‘e verdiği demeçte de bunu açıkça dile getirdi.
Yakında iklim koruma zirvesi düzenlemeye hazırlanan ve nükleer santrallerini kapatma sözü veren Almanya‘nın, şimdi nükleer enerji sağlayacak doğal kaynaklar için aya kadar uzanmasının, çevrecilerin tepkilerine neden olması bekleniyor.
Kaynak:NTVMSNBC