Akıllı materyal ile çiğneme sonucu enerji üretimi

0
2049

Kanada’da bir grup araştırmacı çene hareketleri ile elektrik enerjisi üretebilen bir çene kemeri geliştirdiler.

Bu araç yardımı ile yeme, çiğneme ve konuşma gibi olaylar sırasında elektrik enerjisi üretilmesi ve üretilen enerjinin işitme cihazları ve iletişim araçları gibi giyilebilir çeşitli elektronik cihazlarda kullanılması ümit ediliyor. Geliştirilen aracın performans sonuçları bugün yani 17 Eylül tarihi itibari ile “Smart Materials and Structures” dergisinde yayınlandı.

Çene hareketlerinin insan vücudunda elektrik üretim amacı ile kullanılabilecek hareketlerden en çok ümit vaat eden hareket olduğunu belirten araştırmacılar bu sayede ortalama 7 mW gücün sadece yemekler sırasında elde edilebileceğini öne sürmekteler. Montreal Kanada’da bulunan Sonomax-ÉTS Industrial Research Chair in In-ear Technologies (CRITIAS)’da geliştirilen bu araçta piezoelectric fiber composites (PFC) kullanıldı. PFC esnetildiğinde elektrik üretebilen bir tür piezoelectric akıllı materyal olup bütünleşik elektrotlar ve yapışkan bir polimer matristen oluşmaktadır.

Yapılan testlerde, katılımcı kişi 60 saniye boyunca sakız çiğnediği ve bunun sonucunda 18 µW güç elde edilebildiğini belirten araştırmacılar bunun ise hala bu konuda alınması gereken çok yol olduğunu göstermekte olduğunu söylemekteler. 7 mW gibi bir rakamı düşününce çalışmanın daha henüz çok temel aşamalarda olduğunu söyleyebiliriz ancak bu konuda ilk gelişmelerden biri olduğu için de dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz.

Çalışma ile ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı basın bültenine http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-09/iop-mc091514.php adresinden erişebilirsiniz.

Çalışmanın yayın bilgileri:
Aidin Delnavaz, Jérémie Voix. Flexible piezoelectric energy harvesting from jaw movements. Smart Materials and Structures, 2014; 23 (10): 105020 DOI: 10.1088/0964-1726/23/10/105020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here