2014’de Bilim Adına Gerçekleşen İlkler

1
3038

Hiç kuşkusuz 2015 yılı için geride bıraktığımız 2014 yılı, pek çok yeni çalışma alanı ve araştırma konusu bırakıyor. ScienceMag dergisi tarafından yapılan oylamada 2014 yılı için seçilen en iyi beş çalışmaya aşağıda göz atabilirsiniz. Bu çalışmalar arasında DNA zincirini genişleterek yeni Amino Asitler sentezleme, Hepatit C için kolay tedavi yöntemi, Diyabet tedavisinde kullanılacak kök hücreler, Genç donör ile yaşlıyı iyileştirme ve kuyruklu yıldıza inme gibi önemli konular yer alıyor.

DNA Zincirini Genişleterek Yeni Amino Asitler Sentezleme

Normalde DNA zincirinde dört nükleotit bulunmaktadır. Guanin – Sitozin, Adenin – Timin çiftleri doğada yer alıyor olsa da bilim insanları X ve Y ismi verilen iki yeni baz ekledi. E.koli bakterisi kullanılarak alınan DNA alfabesi, genişletilerek yarı sentetik mikropta altı farklı baz kullanıldı. Bu yeni sentetik mikrop, bağlanan bazlar ile eşsiz bir hale gelirken bir sonraki adımda DNA bazları kullanılarak organizmalarda olmayan proteinlerin sentezlenmesi amaçlanıyor.

genetik-alfabe-6lı

 

Hepatit C için Kolay Tedavi Yöntemi

2011 yılı Mayıs ayına kadar Hepatit C virüsü için uygulanan tek tedavi 48 haftalık ribavirin hapları ve haftalık interferon enjeksiyonlarıydı. Bu tedavi çoğunlukla rahatsız edici yan etkileri ve yeterli yararı sağlayamaması ile biliniyordu. Bu ay piyasaya sürülen yeni bir ilaç ile doğrudan HCV’ye karşı savaşılmakta ve yan etkiler en aza indirilmektedir. 8 haftalık süre sonunda tedaviye cevap veren ilacın bedeli ise hap başına 1000 dolar.

hepatit-C-tedavisi

Diyabet Tedavisinde Kullanılacak Kök Hücreler

Yıllar süren araştırmalar sonucunda yapılan pek çok deneme insan kök hücrelerinin insülin hormonu salgılayan pankreatik β hücrelerine dönüşmesini sağladı. Tedavi için oluşturulan rehber ise hücrelerin embriyonik kök hücrelerden ya da yeniden programlanmış yetişkin hücrelerden üretilmesi. Bu çalışma sayesinde şeker hastalığı tedavisine bir adım daha yaklaşılmış oluyor.

diyabet

Genç Donörler ile Yaşlıyı İyileştirme

Çalışma, genç ve yaşlı farelerde dolaşım sistemlerinin incelenmesi, genç farelerden alınan kanın yaşlı farelere verilmesi durumunda beyin kas hücrelerinin gençleşmesi yönünde ilerliyor. Uzmanlara göre genç donörlerden alınan kan plazmaları ile belki de Alzheimer gibi hastalıklar tedavi edilebilecek.

yaşlılık

Kuyruklu Yıldıza İniş #67P

Hiç kuşkusuz Kasım 2014, geride bıraktığımız yılın en ilgi çekici ve merak uyandırıcı gelişmesine sahne oldu. ESA için Rosetta – Philae uzay araçlarının 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına inmesi, büyük bir ilerleme kaydedilmesini sağladı. Yaklaşık 10 yıl süren proje ile çamaşır makinesi büyüklüğünde bir uzay aracı birkaç başarısız denemeye rağmen kuyruklu yıldıza inmeyi başardı.

philae-3-kez

Kaynaklar

ScienceMag

Gercek Bilim

1 Yorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here